Blogs

Eerlijkheid

Moet je alles wel vertellen? Die vraag krijg ik regelmatig. En natuurlijk vraag ik het mezelf ook wel eens af. Waarom moeten de meiden alles weten over vroeger. Zou het niet zoveel makkelijker zijn wanneer ze niets wisten. Dan waren we een gewoon gezin, zonder dat pleegzorg verhaal.

Maar toch weet ik dat het gewoonweg niet kan, ze hebben recht op de waarheid. En die waarheid is hard en oneerlijk. En toch hoort het bij de meiden, ik kan er niets anders van maken. Want om nou te doen alsof ze biologisch van ons zijn, dat zou misschien makkelijker, maar echt niet beter zijn. Al zouden we het nu niet vertellen, ze komen er op een dag toch achter. En dat lijkt mij zo erg, dat je op een bepaald moment opeens weet dat je ouders, je echte ouders niet zijn. En daarom zijn wij open en eerlijk. Zodat het “gewoon” wordt en ze niet beter weten dan dit hun verhaal is.

Onze oudste heeft het regelmatig heel zwaar met haar verleden. Ze is op dit gebied al zoveel verder dan haar kalenderleeftijd, ze wilt precies weten hoe het zit en heeft duizenden vragen in haar koppie. Het werd de laatste tijd zelfs zo erg dat ze er elke dag over wou praten, de woede die ze bij zich droeg heeft plaats gemaakt voor traantjes en die traantjes waren er nu bijna elke dag. Het is zo moeilijk om haar te zien worstelen met het verleden, het is maar zo een klein stukje van haar leven dat ze niet bij ons was, maar toch is in dit kleine stukje haar rugzak al zo vol geraakt. Om het voor haar, maar ook voor mij wat dragelijker te maken hebben een “vroeger praatje” in het leven geroepen. Één keer per week beantwoorden we al haar vragen, nemen we even de tijd om over vroeger te praten. En dit geeft haar rust, ze kijkt naar het praatje uit en de vragen worden iedere week minder. Het verhaal is voor haar steeds duidelijker en ze begrijpt steeds beter waarom ze bij ons is.

En toch zegt ze dat liever nooit geweten zou hebben dat ze niet onze biologische dochter is. Dat had beter geweest, ze wilt niet anders zijn, ze wilt gewoon van ons zijn. Ze vind het niet eerlijk dat ze niet uit mijn buik komt en wilt ook niet dat haar jongste zusje ooit te weten komt dat ze niet echt haar zusje is. Als ze dat zegt, maar traantjes in haar ogen, dan vind ik dat zo moeilijk. Want ik begrijp haar wel, ze is het soms gewoon zat om anders te zijn. Net zoals ik het soms zat ben om na te moeten denken over trauma’s, verhalen van vroeger en over regels van pleegzorg. Een gewoon gezin, zonder dat verhaal, soms lijkt het me heerlijk….

Maar het is niet zo, wij zijn een pleeggezin, een gezin met een verhaal. En bij een verhaal horen vragen, en bij vragen horen antwoorden. En antwoorden moeten eerlijk zijn, het leven is al oneerlijk genoeg. En eerlijkheid duurt het langst.

Ik merk dat ik veel mensen inspireer met ons verhaal over pleegzorg, dat doet me goed. Het geeft me een goed gevoel dat er mensen zijn die door ons verhaal de stap durven te zetten om pleegouder te worden. Ik denk dat het één van de mooiste dingen is die je kunt doen, er zijn met heel je hart, er zijn voor een ander, liefde geven… En hoe moeilijk het soms ook is, want ja dat is het ook echt, het is het zo waard. Mag het wat ik doe? Mag ik er zoveel over schrijven? Geen idee. Ik doe wat voor mij goed voelt, denk altijd goed na over wat ik schrijf en doe het met liefde voor mijn gezin, de biologische familie en de mensen om ons heen, dan kan het eigenlijk niet fout gaan toch? En ik denk dat het nodig is, we leven nou eenmaal in een digitale wereld, ik kan de meiden wel afschermen hiervan, maar er komt een dag dat ze zelf ook “online” gaan, van mij mogen ze ermee opgroeien en ze hoeven zich echt niet te schamen voor hun verhaal. Ik hoop dat ze er ooit met net zoveel passie en trots over kunnen vertellen als hun moeder!

Liefs Deb,

2 gedachten over “Eerlijkheid”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s