Blogs

Gebruiksaanwijzing

Soms zou ik willen dat er een gebruiksaanwijzing bij mijn kinderen zat. Zodat ik die er gewoon even bij kon pakken als ik het niet meer weet. Want jeetje wat is dat opvoeden soms toch moeilijk!

Toen we alleen nog onze pleegdochters hadden dacht ik wel eens dat het kwam door hun “rugzakje”, dat ze door hun trauma misschien soms wat moelijker waren. Maar geloof me, sinds ik ook een biologische dochter heb weet ik dat mijn eerdere denkwijze echt onzin is! Want in die kleine dondersteen van nog geen twee zit ook heel veel pit en karakter! Als ze iets niet wilt dan laat ze dat duidelijk horen en als iets niet mag probeert ze het toch liever eerst even uit.

Nu hebben wij als pleegouders al best wat therapieën, trainingen en adviezen gekregen, dus zo onderhand zouden we wel moeten weten hoe dat opvoeden werkt toch? Maar nee, ik heb dus wel eens dagen (ook wel eens weken) dat ik het echt heel moeilijk vind. Onze middelste boef is 3.5 en begint een beetje aan school toe te raken, de uitdaging thuis is een beetje zoek en dus gaat ze stoute dingen uit proberen. Gewoon even kijken hoever ze kan gaan. Zo sloopt ze graag onze spullen, bouwt ze als ze moet gaan slapen haar kamer even om tot klimparadijs en heeft ze een enorme grote mond tegen papa. En dan niet een beetje, maar echt dat je denkt, kind waar haal je het vandaan? De stoutkruk/time out methode hebben we al geprobeerd, werkt voor geen meter, want het boeit haar gewoon niets. Negeren vind ze wel lastig, maar ze houdt graag vol en uiteindelijk ben ik het dan weer zat en wint zij…. kortom lastig!

Gelukkig weet ik dat het soms fases zijn, of gewoon de leeftijd die even moeilijk is. Want met de oudste hebben we deze dingen ook gehad en daar gaat het nu eigenlijk super goed mee. Als er iets is praten we erover en als praten niet lukt of zijn de emoties te groot dan houden we elkaar stevig vast tot de storm weer is gaan liggen. Voor haar en voor ons werkt dit super goed.

Dus ik probeer mezelf maar te vertellen dat het allemaal wel goed komt! Dat er geen gebruiksaanwijzing is voor welk kind dan ook, maar ook niet voor ons. Want ik weet dat wij het vaak zelf zijn die de negatieve cirkel moeten doorbreken. Of het nu een leeftijd, een fase of weet ik veel is, uiteindelijk zijn wij hun stabiele factor en moeten wij onze positiviteit op hun overbrengen. En ja dat is soms kak lastig op dagen dat je moe, druk of niet fit bent. En het geeft ook niet als het even niet lukt. Kinderen leren daar ook van, niet elke dag kan top zijn, maar je kunt wel elke dag weer opnieuw je best doen om er het beste van te maken!

Mijn advies, al was de dag nog zo rot, al waren ze nog zo vervelend of stout, geef altijd een kus voor het slapen gaan, sluit de dag altijd positief af, zodat ze de volgende dag weer met frisse moed kunnen starten!

Liefs Deb,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s