Blogs

De meest gestelde vragen over pleegzorg

Ik krijg best veel vragen over pleegzorg, super leuk vind ik dat! De meest gestelde vragen zet ik vandaag op een rijtje!

Wat is het verschil tussen pleegzorg en adoptie?

Pleegzorg is in principe tijdelijk, het doel is dat kinderen weer bij hun ouder(s) gaan wonen. Een pleegkind kan enkele dagen tot jaren in een pleeggezin verblijven, een adoptiekind blijft altijd deel uitmaken van het adoptiegezin. Bij adoptie wordt het kind juridisch een eigen kind van de adoptieouders.

Welke vormen pleegzorg zijn er?

Er zijn verschillende vormen van pleegzorg: voor korte of voor langere tijd, zeven dagen per week of een dag(deel) per week, voor weekenden en vakanties of tijdens crisissituaties. Welke vorm van pleegzorg ingezet wordt, is afhankelijk van de situatie waarin het kind en het gezin zich bevinden.

Ben je nooit bang dat de meiden weer weg moeten?

In het begin ben ik dat wel geweest, al weet je als pleegouder wel dat dat er bij hoort. In principe is het doel wel om kind en ouder(s) weer bij elkaar te krijgen. In sommige gevallen, zoals bij ons, is het duidelijk dat dit niet meer kan. Bij ons heeft de kinderrechter ons de voogdij toegewezen en is er uitgesproken dat de meiden bij ons opgroeien tot volwassenen.

Wat zijn de moeilijke kanten van pleegzorg?

Soms is het best zwaar, als de meiden vragen hebben en we deze vragen (nog) niet kunt beantwoorden. Of als ze er bijvoorbeeld op school mee geconfronteerd worden en ze daardoor verdrietig thuis komen. Ook is de hechting niet altijd top en hebben de meiden daar echt wel eens last van. Zo zijn hun emoties vaak heel groot, of heel blij, of heel boos.

In tijden van therapie hebben ze wel eens last van een terugslag en komen trauma’s weer boven. Dit zijn voor hun maar ook voor ons moeilijke momenten.

Ook vind ik het lastig dat ik niet alles kan delen, altijd wat meer op mijn hoede moet zijn en we altijd op school enzo extra moeten vertellen dat ze nooit met anderen mee mogen. Je weet het immers nooit.

Wat zijn de leuke kanten van pleegzorg?

Dat zijn er heel veel!

Het voelt heel bijzonder om kindjes een veilig thuis te mogen geven. Je er heel veel liefde voor terug krijgt! Het mooi is om te zien dat ze groeien door liefde, warmte en veiligheid. Het is ook grappig om te zien dat ze onze manieren en humor overnemen, waardoor ze toch een beetje op ons gaan lijken!

Ik ben altijd heel trots als mijn gezinnetje compleet is!

En de stomste vraag is echt! Voel je verschil?

Nee! Voor ons zijn alle kinderen gelijk. Wij houden net zoveel van onze pleegdochters als van onze biologische dochter! Ik vind dit altijd zo een stomme vraag! En ik krijg hem echt vaak. Ik vraag toch ook niet of je meer van je zoon of van je dochter houdt? Natuurlijk is het soms anders en vergeet ik heus niet dat ik niet de biologische moeder van de meiden ben. Maar ze wonen onder ons dak en zijn in ons hart geboren. Houden van is houden van en wij voelen daarin geen verschil!

Heb je meer vragen of interesse in pleegzorg kijk dan ook eens op de site van pleegzorg.nl

Bron: www.pleegzorg.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s